top of page

Pieskārienu alķīmija apzinātās attiecībās

Juris Grave žurnālam Mistērija


Ja tu esi savā dzīvē sasniedzis visu, ko vēlējies, bet aizvien nejūti piepidījumu - ļoti iespējams, ka tev pietrūkst apskāvienu. Gan juteklība, gan tās izpausmes caur pieskārieniem, ir dzivessvarīgi saziņas un saskarsmes kanāli. Laikmetīgajā pasaulē cilvēki parasti nepievērš tiem pietiekami daudz uzmanības vai arī vispār tos neizmanto (spoileris - un ļoti daudz ko zaudē!). Tādēļ paldies par šo svarīgo tēmu. Ar dažām atziņām par pieskārienu nozīmi un spējām, par to, kā izmantot šo kanālu apzinātās attiecībās un ar vienkāršu meditatīvu tehniku pāriem dalās Juris Grave.

Ja savā dzīvē tu par daudz uzticies savam racionālajam pratam, ja tas ir spējis pārliecināt tevi, ka dzīve ir velnišķīgi bīstama, sarežģīta cīņa, ka galvenais ir kontrole, mērķi un veiksmes; ja tu esi noticējis un nodevis savam prātam pilnvaras par lēmumu pieņemšanu - tad ir liels risks nodzīvot dzīvi, kurā īstas pieredzes vietā notikumi un drāmas notiek vien prāta iztēlē. Prāts uztic saziņu ar ārpasauli saviem favorītiem - redzei un dzirdei. Pārējās maņas un saziņas kanāli, ja arī izpelnās uzmanību, tad tikai īsos ārkārtējas nepieciešamības brīžos. Un viens no visvairāk ignorētiem (un tādēļ tik maz izzinātiem) ir juteklība.


Ikdienā (ja nav pagadījies nekas ass, karsts vai lipīgs) pieskaršanās nešķiet tik svarīga, lai veltītu tai savu uzmanību. Izdzīvošanai ar šādu pieeju varētu pietikt, taču, lai saskartos un pieredzētu šo pasauli dziļāk, visā pilnībā un dažādās dimensijās - nepavisam.


Visskaidrāk to var ievērot tieši attiecībās - jo fiziskā saskarsme ir ne tikai dabīga tuvības izpausme, bet vārti, aiz kuriem varam piedzīvot dvēseļu tikšanos.


Taču parasti, partneriem satiekoties, šis kanāls izrādās nepieejams, jo ir ļoti bēdīgā stāvoklī - traumēts, aizbloķēts un stagnējošs. Kāpēc katram tas tā ir sanācis, tas ir atsevišķs stāsts. Taču vienmēr saknes sniedzas bērnībā un vēl senāk.


Atkarībā no tā, vai bērnībā ir saņemts pietiekami mīlestības caur vecāku maigumu un fiziskiem pieskārieniem, šis kanāls var būt vairāk vai mazāk atvērts. Vai daudzi no tev zināmiem cilvēkiem savā ģimenē piekopj pieskārienu valodu? Apskaujas, piemēram?


Liela daļa cilvēku cieš no iestrēgšanas dzīvē (un tai skaitā attiecībās), jo atrodas sasprindzinātā psihofiziskā stāvoklī, sakrājuši ķermenī emocionālos ievainojumus visas dzīves laika. Prāts prot mobilizēt ķermeni un izmanto sasprindzinājumu aizsardzībai vai uzrāvienam, bet par to, vai un kā tas pēc tam atslābinasies, nevienam vairs nav daļas. Tadēļ sastresoties mums ir viegli, tikai cena tam ir hronisks fizisks un emocionāls sasprindzinājums un dzīves plūsmai gandrīz nepārvarāmas aizsardzības barjeras - mentālas, emocionālas, fiziskas, seksuālas... Lai no tām atbrīvotos, atgūtu juteklību visā krāšņumā un pieredzētu tādu dievišķās mīlestības izpausmi kā apzinātu dziedinošu pieskārienu, ar kaķa glaudīšanu var izrādīties par maz.


Tādēļ cik labi, ka mums ir partneris! Un nav arī liela bēda, ja pagaidām nav, jo nedrīkst aizmirst, ka vienmēr jāsāk ar sevi. Arī attiecībā uz pieskārieniem un juteklību, protams.


Taču ir svarīgi vienoties par galveno: mēs runājam par Apzinātiem pieskārieniem.


Atšķirībā no neapzinātiem (nejaušiem, mehāniskiem) - apzinātajos pieskārienos ir uzmanības klātbūtne. Nekas nav jāpanāk, nekas nav jāiegūst. Ir vien labdabīga, nevērtējoša tekošā mirkļa un sajūtu vērošana.


Un, protams, kā jau vari iedomāties, nekādi formālie rituāli - rokasspiedieni, mehāniska galvas vai kājas glaudīšana - nestrādā. Tāpat arī apskaušanās vai atbalstīšanās vienam pret otru, katram lasot savu grāmatu. Ir daudz situācijas, kurās pieskarieni ir lieki, tie nenodod sajūtas, nesatuvina, tikai padara mazvērtīgu un noniecina šo saziņas veidu.


Mēs runājam tikai par dzīviem pieskārieniem, piepildītiem ar partneru nedalītu uzmanību. Jo tikai tādi pieskārieni ir piepildīti ar enerģiju. Šī enerģija ir ļoti jaudīga un tās kvalitāti pārzināt un praktiski pielietot ir ļoti lietderīgi. Dzīvē tas noder.



Ar pieskārienu var traumēt un ar pieskārienu var dziedināt.


Ķermenis ar mums sarunājās caur sajūtām. Un, atšķirībā no prāta, tas neprot melot. Juteklība vienkārši nedzīvo šādās kategorijās. Tādēļ caur pieskārienu nav iespējams manipulēt - ķermenis nolasa pieskāriena enerģiju un nolūku. Tas strādā abpusēji - pieskaroties kādam, nav iespējams noslēpt savas sajūtas vai samānīties. Ja nolūks var radīt nepatīkamas sajūtas, tad ķermenis aizver šo kanālu ļoti veikli, juteklība noslēpjās dziļi “savās mājiņās” - sasprindzinājumos, blokos un traumās no sāpīgām pieredzēm, un piebaro nedrošību, bailes, vientulību. Ķermeņa sasprindzinājums, kā tu saproti, ir savstarpēji saistīts ar emocionālo (kā arī mentalo, enerģētisko, seksuālo) stāvokli.


Tādēļ, ja partneri ir atvērti un klātesoši, ja nolūkam ir augstas enerģijjas vibrācijas, tad caur pieskārienu var sajust un viens otram dāvāt atbalstu, maigumu un mieru, izbaudīt uzticēšanos, pārliecību, mīlestību, iegūt jaunu uzrāvienu un citu dzīves garšu.


Tā mēs palīdzam viens otram sarunājoties ar ķermeni piekļūt pie ievainotā emocionālā līmeņa un dziedināt to. Tā mēs palīdzam viens otram saskarties ar saviem snaudošajiem resursiem un uzturēt dzīvības enerģiju augstākā līmenī. Protams, nākamais atklājums būs - cik ļoti daudz un dažādu pieskārienu, veidu un tehniku eksistē, ko tik visu var atklāt un kādas iespējas paveras savstarpējā saskarsmē. Taisnība, un visu to apgūt ir ārkārtīgi aizraujoši un vērtīgi, taču neaizmirsti, ka dārgākā dāvana, ko partneri var sniegt viens otram (un kas ir visa pamats), ir klātbūtne. Nedalīta uzmanības klātbūtne. Līdzīgi kā elektrība - ja “ieslēdz” uzmanību, tad enerģija plūst, izslēdz - viss apstājās. Tāpat ņem vērā, ka šai enerģija patiešām piemīt iespaidīga jauda. Tadēļ svarīgi ir sākt ar drošākām tehnikām.



Pieskāriena tehnika meditācijai ar partneri 4 daļās (7-10 min).


Esiet līdzsvaroti, centrēti un atpūtušies. Izvēlieties vietu, kurā jūtaties ērti un netraucēti. Uzstādiet viedtālrunī maigus skaņu signalus meditācijas etapiem. Apsēdieties blakus viens otram, ērtā stabilā pozīcijā ar taisnu muguru.


1. daļa (2-3 min). Noskaņošanas centrēšanās


Partneri sēž atsevišķi, nesaskaroties. Ķermenis atbrīvots, acis ciet, uzmanība uz elpu, koncentrēšanās uz garāku izelpu, sasprindzinājumu atbrīvošana. Rokas ērti novietotas klēpī ar plaukstām uz augšu, uzmanība uz sajūtām pirkstu galos un plaukstās.


2. daļa (2-3 min). Savienošanās

Partneri, neatverot acis, savieno plaukstas apzinātā pieskārienā un ērti tās novieto (atbalsta), koncentrē savu uzmanību saskarsmes vietā. Ļauj visām sajūtām attīstīties un izplatīties no plaukstām, augšup pa roku, plecu un nonākt sirdī.


3. daļa (2-3 min). Nolūks un enerģijas apmaiņa

Nemainot iekšējo un ārējo stavokli, partneri caur izelpu, vadot savu uzmanību no sirds, sūta viens otram atbalstu, mieru, pateicību.


4. daļa (1-2 min). Atgriešanās un integrācija

Partneri lēni un juteklīgi atbrīvo rokas no saskarsmes. Savienojas katrs ar savām sajūtām, pieņem un integrē šo pieredzi. Atgriežas, katrs savā laikā atverot acis. Izsaka pateicību viens otram par dāvāto klātbūtni un uzmanību.


Šai meditācijai var izmantot maigas, plūstošas mūzikas pavadījumu. Neaizmirsti ikdienā veltīt uzmanību un maigus pieskārienus arī sev!

157 views0 comments
bottom of page